Beethoven Budán

Beethoven Budán - 2010

2015. április 10. - Beethoven Budán

Május 7.

A Budavári Beethoven-ünnep nyitó hangversenye

20131031-kocsis_zoltan-1272.jpg

Beethoven budavári fellépésének 210. évfordulóján a zeneszerző 1800 előtt született műveiből választotta műsorát Kocsis Zoltán zongoraművész. A program első részében Érdi Tamással és Gál László kürtművésszel, a Nemzeti Filharmonikusok szólistájával ad elő két szonátát, a szünet után pedig elhangzik a “Pathetique” szonáta és a c-moll zongoratrió, Koppándi Jenő és Koó Tamás, a Nemzeti Filharmonikusok két szólamvezető művészének közreműködésével.

 

Május 8.

Délutáni szalon az Erdődy-palotában: Zenés beszélgetés Malcolm Bilson zongoraművésszel

malcolm_bilson_2.jpg

Beszélgetőtársai Komlós Katalin és Mácsai János. A beszélgetés során megszólalt a Zenetörténeti Múzeum frissen restaurált, 1798-as gyártású Broadwood fortepianoja is.

 

Május 8.

„Historikus” Beethoven

bilson_fertodon.jpg

Az est első felében Malcolm Bilson, a nemzetközi hírű zongorista, a fortepiano játék megkerülhetetlen tekintélye Ludwig van Beethoven korai műveiből választotta programját. A koncert második részében Beethoven kisebbik, C-dúr hangnemben írt miséje csendült fel a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell kórus, valamint énekes szólisták előadásában.

 

Május 9.

Beethoven levelei

mecs_karoly.jpg

Mécs Károly színművész és az Auer Quartet zenés-irodalmi összeállítását láthatták-hallhatták az érdeklődők Beethoven leveleiből és az azokat illusztráló zeneművekből.

 

Május 9.

„A Kilencedik”

szilasi_alex_1.jpg

Beethoven Kilencedik szimfóniája utolsó tételének fő témáját, a Schiller „Örömódáját” feldolgozó kompozíciót az Európai Tanács 1962-ben fogadta el európai himnuszként. Ebből az alkalomból szólal meg a 9. szimfónia klasszikus és improvizatív parafrázisa Liszt Ferenc ritkán hallható átiratán alapuló kétzongorás előadásban, Oláh Kálmán és Szilasi Alex zongoraművészek tolmácsolásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://beethoven-budan.blog.hu/api/trackback/id/tr257355116
süti beállítások módosítása