Beethoven Budán

Bogányi Gergely

2015. április 10. - Beethoven Budán

boganyi_gergely.jpgBogányi Gergely zenésznek született, zenész családba. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Baranyay László, az Egyesült Államok-beli Indiana Egyetemen Sebők György, a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio professzorok irányították munkáját. Mestereként tekint szintén Rados Ferencre.

Hatéves korában különdíjasa volt a nyíregyházi országos zongoraversenynek, amelyet kilenc évesen meg is nyert. Azóta számos verseny győztese, díjazottja. 1996-ban a világ egyik legrangosabb versenyén, az ötévenként megrendezésre kerülő budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen diadalmaskodott. 1999-ben. Fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert a kuhmoi nemzetközi trióversenyen, Finnországban.

Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Sikerrel koncertezett a Carnegie Hall-ban is. repertoárján több, mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. Bogányi Gergely rendkívül fiatalon, 22 éves korában, 1996-ban elnyerte szülővárosa legnagyobb kitüntetését, a „Vác város díszpolgára” címet, majd 2000-ben a Magyar Köztársaság lisztdíját. 2002-ben itthon és Finnországban egy grandiózus hangversenysorozat keretében liszt 12 transzcendens etűdjét és Chopin összes szólózongorára írt művét adta elő.

Diszkográfiája eddig is rendkívül gazdagnak számít Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rahmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével. A most megjelenő, 13 lemezből álló kiadvány – Chopin összes zongoraműve– az eddigi életmű csúcspontját jelenti.

Évről évre ellátogat Erdélybe is, ahol Marosvásárhelyen és egyéb más városokban is játszik. 2002-ben a „Fehér Rózsa-lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki a finn köztársasági elnök, 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést.

Bogányi Gergelyt 2004. március 1-jén Kossuth-díjjal tüntették ki. 2007. augusztus 20-án Zebegény díszpolgárává avatták. 2010 őszén, a Főváros napján, Tarlós István főpolgármestertől a Pro Urbe Budapest díjat vehette át.

2010. november 27-28-án, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben világszinten is egyedülálló zenei vállalkozást hajtott végre Bogányi Gergely. A Chopin-évforduló egyik legkülönlegesebb zenei programját nagy érdeklődéssel és óriási sikerrel fogadta a közönség. A zongoraművész két nap leforgása alatt tíz koncertet adott, melyek során eljátszotta a születésének 200. évfordulóját ünneplő Fryderyk Chopin összes, szólózongorára írt művét. A zenei maraton végén rendezett fogadáson Lengyelország nagykövete, Roman Kowalski valamint a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Arkadiusz Bernas átadták Bogányi Gergely zongoraművésznek a Chopin-útlevelet.

∗     ∗     ∗     ∗     ∗


boganyi_zongora_1.jpgA Bogányi zongora a klasszikus zongora és zongoraépítési hagyomány szeretete és mély tisztelete alapjain született. Ihletője a hangzás és a design megújítását és újrateremtését sürgető évtizedes belső késztetés. A nagyratörő projektet első sorban megálmodó és életre hívó újító Bogányi Gergely, világhírű zongoraművész. Új magyar hangszer született.

A forradalmian új Bogányi zongora fejlesztésének középpontjában a lehetséges legtisztább, legkiválóbb minőségű hangzáskép; új és bátor hang megteremtése áll.

A hagyományos, ám némileg átalakított páncéltőkés szerkezetbe egyedi fejlesztésű kompozit rezonáns (hangzófenék) került beépítésre. Az új rezonáns gyakorlatilag teljesen ellenáll a környezet változó hatásainak. Végsőkig letisztult zongorajáték válik lehetővé; kristálytiszta, egyenletes hangminőség, melyet sem a levegő magas páratartalma, sem szárazsága nem befolyásol többé.

A hang lecsengési ideje jelentősen megnövekedett. A Bogányi zongora több mit 18 000 alkotórészből áll; a fejlesztő csapat a hosszú fejlesztő „kaland” során minden lehetséges technikai, műszaki irányt megvizsgált, s mindig a hangminőség tökéletesítéséhez vezető utakon haladt tovább.

A lélegzetelállító Bogányi zongora dizájnt a klasszikus zene lendülete, hullámzása, áradása és áramlása ihlette: hullámok, ívek és letisztult vonalak harmóniája. Szemet, és fület gyönyörködtető. Lényegi újdonság a formabontó, a szokásos zárt struktúrát kinyitó két lábas tartószerkezet, amelynek különleges formai és technológiai kiképzése egy további, alsó hangcsatornát nyit a hallgatóság felé.

Tíz év kutatás és tervezés vezetett Bogányi Gergely belső késztetésétől a megvalósulásig. Kitűnő formatervezők és hangszerkészítő mesterek csapatának együttes munkája hozta létre ezt a mesterművet.

A bejegyzés trackback címe:

https://beethoven-budan.blog.hu/api/trackback/id/tr457355732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása