Beethoven Budán

Beethoven Budán - 2014

2015. április 09. - Beethoven Budán

2014. május 7. és 11. között ismét Beethoven Budán komolyzenei koncertsorozat várta az érdeklődőket. Mások mellett fellépett a holland Van Swieten Society kamarazenekar, az Orfeo Zenekar, Balog józsef és Medgyesi Zsolt zongoraművészek. Balázs János és Lajkó Félix pedig jazz improvizációkat mutatott be Beethoven művekre.

Május 7.

Beethoven-emlékkoncert a Várszínházban

A Van Swieten Society az egyik legjelentősebb holland régi zenei együttes, tagjai a holland zenei életben jelentős szerepet betöltő muzsikusok, akik több más társulatnak meghatározó tagjai, hangszereik elismert mesterei. Az együttes vezéralakja Bart van Oort fortepianoművész.

Van Swieten, az együttes névadója Leydenben született 1733, majd 1745-ben Bécsbe költözött, amikor édesapját kinevezték Maria Terézia háziorvosává. Zenei tehetsége dacára diplomataként működött és ismeretségeket kötött kora legjelentősebb szellemeivel. J. S. Bach műveinek egyik első propagálója volt, baráti társaságával oratóriumkört szervezett, amely Haydn híres oratóriumainak megrendelőjeként írta be nevét a zenetörténetbe.

A Van Swieten Society kamarazenekar hangversenyén a következő darabok csendültek fel:

L. van Beethoven: I. (C-dúr) Szimfónia Op.21 (ismeretlen szerző átirata)
I. Adagio molto – Allegro con brio
II. Andante cantabile con moto
III. Menuetto: Allegro molto e vivace
IV. Adagio - Allegro molto e vivace

L. van Beethoven: IV. Szimfónia B-dúr, Op.60 (Johann Nepomuk Hummel átirata)
I. Adagio - Allegro vivace
II. Adagio
III. Allegro vivace
IV. Allegro ma non troppo

L. van Beethoven: V. „Sors” Szimfónia c-moll, Op.67 (Johann Nepomuk Hummel átirata)
I. Allegro con brio
II. Andante con moto
III. Allegro
IV. Finale: Allegro

Közreműködtek: Marion Moonen (fuvola), Job ter Haar (cselló), Molnár Zsófia (hegedű), valamint Bart van Oort és Somlai Petra (fortepiano).


Május 8.

Négy híres kéz – Beethoven és Schubert

Franz Schubert és Beethoven kortársakként éltek Bécsben, jóllehet két különböző zenei szemlélet képviselőiként. Kettejük kölcsönös tiszteletéről számos beszámoló ad hírt; a két művész kritikusa és egyben méltatója is volt a másik alkotásainak.

Bart van Oort és Somlai Petra fortepiano-koncertjén, a Magyarság Házában a következő darabokat hallhatta a publikum:

L. van Beethoven:
I. Leonóra-nyitány Op. 138 (Richard Kleinmichel átirata)
Cisz-moll „Holdfény” szonáta Op.27 No.2
I. Adagio sostenuto
II. Allegretto
III. Presto agitato

F. Schubert:
A-dúr Rondo D. 951
Két Karakterisztikus Induló D. 886
Deutscher és két Ländler D. 618
Három Zongoradarab D. 946
F-moll Fantázia D. 940

 

2014. május 10.

Az Orfeo Zenekar koncertje

Az ORFEO Zenekar a régi zenei kompozíciók legkiválóbb autentikus megszólaltatója hazánkban. Az ORFEO Zenekar neve mára már összefonódott Vashegyi György nevével, akiről bátran mondhatjuk, hogy a régi zenei kompozíciók példás megszólaltatója és újraélesztője Magyarországon.

A Szutrélyi Katalin (szoprán) és Balog József (fortepiano) közreműködésével megtartott hangversenyen a következő Beethoven-darabok hangzottak el:
Ah! perfido – Koncertária Op.65
Egmont-nyitány Op.84
No.3 c-moll zongoraverseny Op.37

 

2014. május 10.

Balázs János és Lajkó Félix jazz improvizációi Beethoven-művekre

A két művészt jól ismeri már a közönség, mindketten a saját stílusukban kimagasló eredményeket értek el, Lajkó Félix hegedűművész a világzene, míg Balázs János zongoraművész a klasszikus zenével lopta be a publikum szívébe magát. De mit idéz elő két erős egyéniségű zenész közös játéka?

A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok, csak a lélek muzsikál. Kalandozások és kitérők persze akadtak bőven, így felismerhető volt egy-két Beethoven-szonáta (Kreutzer, tavaszi) dallama, vagy a Mester néhány vonósnégyesének témái. Egy biztos: ami ezen a koncerten elhangzott, azt sem a közönség, sem a két művész soha többé nem tudja megismételni.

 

Május 11.

Medgyesi Zsolt koncertje

A Junior Prima-díjas zongoraművész koncertjén, a budavári Városházán a következő Beethoven-darabokat hallhatta a közönség:

A-dúr variációk
cisz-moll (Holdfény) szonáta Op.13
f-moll (Apassionata) szonáta Op.57

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beethoven-budan.blog.hu/api/trackback/id/tr777351894
süti beállítások módosítása